Vlajka sboru



Sbor dobrovolných hasičů
Rokytnice v Orlických horách
U Nádraží 572
517 61 ROKYTNICE V ORL. H.



tísňová linka: 150
linka IZS: 112

tel: +420 731 127 603
tel: +420 732 928 210

e-mail: sdh.rokytnice@centrum.cz

e-mail administrátora:
hasicirokytnicevoh@gmail.com

website: www.hasicirokytnicevoh.ic.cz

Napište nám Vaše náměty a připomínky

 

počítadlo.abz.cz


           

2014




  Další roky:

  2015



  2013



  2012



  2011



  2010









                                      Poslední aktualizace 17.5.2014 - Jakub Zimmer
  • Přípravy na jarní závody jsou v plném proudu...
        Fotoalbum na Rajče.net - J. Zimmer:
  •           Útok CTIF & štafeta dvojic (6.4.2014)
              Štafeta CTIF (13.4.2014)
              Šedesátky (16.4.2014)
              Štafeta 4×60 (2.5.2014)
              Požární útok na sucho (9.5.2014)
              Požární útok s vodou (10.5.2014)
              Útok CTIF & štafeta CTIF (11.5.2014)

  • 26. duben - Dne 26. 4. 2014 jsme jeli na závody do Bystrého - soutěže O pohár starosty SDH Bystré v disciplínách CTIF (soutěž je zařazena do Ligy mládeže okresu Rychnov nad Kněžnou). Jelo desetičlenné družstvo mladších a starších. Odjížděli jsme brzy ráno – už v 6:45 od hasičárny. Jelikož ráno byla mlha, tak půlka vejtřasky po cestě spala.
           Dopoledne se běhal štafetový běh s překážkami CTIF. Každé družstvo mělo na předvedení svých dovedností při závodě dva pokusy. Po odběhnutí se všichni přesunuli ke koupališti v Bystrém, kde se měl běhat útok CTIF. Při našem příjezdu však začalo pršet, a dlouho nepřestalo. Z tohoto důvodu se některá družstva závodu nezúčastnila. My, jako správný hasiči a hasičky jsme zůstali. Ale měli jsme kluzké dráhy, mokro v botách a všichni byli od bláta.
           Když jsme všichni dozávodili, měli jsme nějaký čas volno. Poté přišlo na řadu všemi očekávané vyhlášení. Mladší byli 3. z 9 družstev - po dlouhé době se rokytničtí mladí hasiči vrátí ze závodů s pohárem a medailí. Já s družstvem starších, jsme byli 10. z 11 družstev. Každý chtěl vyhrát, ale my jsme nebyli naštvaní, důležité bylo, že jsme se zúčastnili. Celý den byl fajn, až na počasí. Všichni si to užili a po těchto závodech se ihned začneme připravovat na další.
                               Maruška Fricová (12 let) - družstvo starších

    MLADŠÍ - 3. místo z 9 družstev — Šimon, Sabča, František, Pavlik, Tomáš, Ondra, Libuška, Bára a Verča.
    STARŠÍ - 10. místo z 11 družstev - Danča, Áďa, Petr, Ondra, Roman, Honza, Dominik, Maruška, Anežka a Filip.

    Průběžné výsledky Ligy mládeže okresu Rychnov nad Kn. :
           MLADŠÍ - 7. místo ze 14 družstev
           STARŠÍ - 13. místo ze 14 družstev
                                                   Fotoalbum na Rajče.net - J. Zimmer

  • 5. duben - Třetím rokem se Rokytnice zúčastnila soutěže Jablonecka hala v Jablonci nad Nisou. Tento rok se závody konaly 4. dubna, a soutěžit se vydal Petr Kubík a Vojta Zimmer. V běhu 100 metrů s překážkami se Vojta umístil na 193. a Petr na 195. místě z 265ti závodníků. Dále Vojta závodil ve štafetě 4×100 metrů, kde své dovednosti v překonávání domečku na prvním úseku, předvedl s družstvem z Kvasin a společně si vyběhli 24. místo z 36 zúčastněných družstev.
                               Fotoalbum na Rajče.net - SDH Rokytnice: V. Zimmer

  • 4. duben - Zkoušky odbornosti proběhly 4. dubna. Mladí hasiči skládali odbornost Strojník, Strojník junior, Cvičitel a Velitel. Juniorům stačilo k získání odbornosti donést obrázek jednoduchého hasebního prostředku a zodpovědět několik otázek. Ti větší, už měli zkoušku o dost těžší – jejich úkolem bylo napsat test alespoň s 50% úspěšností, a zodpovědět velké množství otázek včetně několika praktických úkolů. Obtížnost získání odbornosti vedla k tomu, že někteří hasiči museli jít ke zkoušce i na potřetí, a vzhledem ke své připravenosti ji raději vzdali, aby nebyli za ty, kteří opět nedají zkoušku - na po čtvrtý. U zkoušky nejlepších výsledků dosáhla Verča Kalančová a Libuška Čtvrtlíková -odbornosti Strojník junior, Roman Kolovratník – odbornost Strojník, Danča Doležalová – odbornost Cvičitel a Honza Mamiňák – odbornost Velitel.

  • 29. březen - se ukutečnil celodenní výlet pro rokytnické mladé hasiče. Kromě nich, se výletu mohli zúčastnit i rodiče, sourozenci a naši dospělí hasiči. Další sedadla v autobuse obsadili mladí hasiči a jejich vedoucí z SDH Slatina nad Zdobnicí. Jelikož však autobus není nafukovací, poprosili jsme pana Zdeňka Štěpánka, aby se vydal na výlet s námi, a do své devítimístné dodávky vzal zbylé zájemce. A tak jsme v celkovém počtu 61 výletníku o šesté hodině ranní vyrazili.
           A kam se vůbec jelo? První cíl výletu se nacházel v obci Čechy pod Kosířem (u Olomouce), kde se nacházelo hasičské muzeum. V prostorách bývalé továrny hasičských stříkaček značky R.A.Smekal děti shlédly vývoj hasičství na našem území včetně zdokonalování stříkaček zde vyráběných - od nejstarších, ručně dopravovaných k požáru, až po motorové. Mezi ty nejstarší, zde vyráběné, patří i rokytnický hydrofor z roku 1879 – což byl jeden z důvodů návštěvy muzea.
           Vedle bývalé továrny stojí nově postavené první muzeum kočárů v České republice, které jsme mimo výletní plán navštívili. K vidění byla téměř stovka kočárů, mezi kterými byl i nejdelší zlatý kočár, největší pohřební kočár nebo který si například zahrál v pohádce S čerty nejsou žerty.
           Další zastávka výletu proběhla v Olomouci, kde byla domluvena exkurze na stanici Hasičského záchranného sboru. Výletníci měli možnost poznat techniku, o které se nám v Rokytnici může pouze zdát – „sedmičkovou“ Tatru, automobilovou plošinu, transportér určený pro lezce, hasičské čluny, kontejnerový automobil pro potápěče či s hasicím a řezacím zařízením Cobra.
           Nyní nastal čas, aby se naše společné výletní cíle rozdělily. Převážná většina rokytnických mladých hasičů si vybrala olomoucký Aquapark, v kterém se skrýval dlouhý tobogán, který bylo možno sjíždět i na velkém nafukovacím kruhu. Věkově starší hasiči vyzkoušeli i tzv. trychtýř. Dále většina z nás využila i možnost koupání pod širým nebem ve výplavovém bazénu.
           Ostatní výletníci, se vydali navštívit tygry, žirafy, pštrosy, vlky a další zvířátka do zoologické zahrady na Svatém kopečku u Olomouce.
           Z Olomouce jsme plni krásných zážitků a chvil s ostatními hasiči odjížděli až za tmy. Myslím, že velmi nabitý program výletu se především mladým hasičům, ale i dalším zúčastněným líbil, a věřím, že příští rok se na výlet vydáme opět v takové hojném počtu.
           Na závěr bych rád poděkoval panu Zdeňku Štěpánkovi, který umožnil to, že na výlet mohli jet všichni mladí hasiči, kteří projevili o výlet zájem. Děkujeme.

                                         Fotoalbum na Rajče.net - J. Zimmer & D. Fricová

  • 8. březen - Prvním rokem se rokytničtí mladí hasiči zúčastnili soutěže „Provozská uzlovka“, která je zařazena do Ligy mládeže okresu Rychnov nad Kněžnou. Soutěž proběhla v obci Provoz za Dobruškou. Rokytnici reprezentovalo družstvo mladších, starších, a dva jednotlivci, po jednom v každé kategorii. Jednotlivci měli za úkol, v co nejkratším čase uvázat 5 uzlů: plochá spojka, tesařský, lodní, zkracovačka a úvaz na proudnici. V případě soutěžních pětičlenných družstev, se vázalo 5 stejných uzlů, avšak s tím rozdílem, že každý uzel vázal jiný člen družstva. Při vyhlašování výsledků, se bohužel, zástupci rokytnických mladých hasičů, umístili na spodní hranici výsledkové listiny. Hlídka mladších ve složení Pavlik Valášek, Libuška Čtvrtlíková, Bára Števková, Sabča Sýkorová a Verča Kalančová se umístili na 13. místě. Starší - Áďa Páchová, Danča Doležalová, Anežka Říčařová, Ondra Kolovratník a Jakub Kolovratník vybojovali krásnější 9. místo. Mladší jednotlivec Honza Müller si vyvázal 15. místo a starší Honza Mamiňák ve své kategorii získal 28. místo.                                                    Fotoalbum na Rajče.net - J. Zimmer

  • 1. březen - Schůzka kolektivu mladších se konala u dolní hasičárny od 10 hodin. Jedná se o jednu z posledních schůzek na tomto místě, než se budova začne přestavovat na novou požární zbrojnici. Z toho důvodu byl hasičák prodloužen až do odpoledních hodin, aby zde mladí hasiči stihli co nejvíce. Dopoledne proběhl trénink útoku CTIF na jarní závody. K obědu si děti opekli párky a hermelíny na provizorním topeništi, které následně strávili při hraní míčových her. Na odpoledne byl připraven „Lezecký kurz“. Dětem bylo prakticky ukázáno vše, na co byli už dříve, při besedě s členem lezeckého družstva, připraveni. Na závěr si mohli mladí hasiči sami slanit několik metrů z vysokého komína, stojícího u dolní hasičárny.

  • 6. únor - Žáci a studenti rychnovského okresu mají 31.ledna pololetní prázdniny, a hned navazující týdenní jarní prázdniny. Každoročně jeden prázdninový den využíváme ke společné akci mladých hasičů. Nyní jsme se vydali na exkurzi do sídla Rychlé záchranné služby v Rychnově nad Kněžnou.
           Po našem příchodu nám slečna zdravotnice začala ukazovat, co vše vozí vozidlo RZS. Bohužel po chvíli jí zazvonil pager, do garáže se přiřítil řidič sanity a ihned museli s vozidlem vyjet k případu. Následně se nám začala věnovat zdravotnice Věrka. Nejprve poprosila řidiče, aby se sanitkou vyjel na dvůr, a my lépe viděli do útrob vozu. Zdravotnice nám mimo jiné ukázala pojízdné lehátko, včetně rad na jeho základní obsluhu, či vakuové dlahy, které byli na figurantech z řad našich mladých hasičů předvedeny.
           Poté jsme se přesunuli do budovy - do místnosti, kde záchranáři tráví volný čas čekáním na vyhlášení výjezdu. Zde jsme byli rozděleni do tří pětičlenných skupin. Zdravotnice přinesla velký kufr se zdravotnickými potřebami, a každé skupince přidělila jedno zranění. Úkolem mladých hasičů bylo, aby ze všech zdravotních potřeb vybrali pouze ty, které povedou ke správnému ošetření zranění na figurantovi - jeden člen skupiny. Každé ošetřené zranění bylo před všemi ukázáno a zdravotnicí zhodnoceno. Nakonec se mladí hasiči dozvěděli, jak postupovat v případě nálezu bezvládného těla až po situaci, v které by museli poskytnout přímou srdeční masáž, kterou si každý hasič prakticky vyzkoušel na figuríně.
           Po exkurzi, se většina zúčastněných přesunula do plaveckému bazénu, v kterém jsme strávili zbytek jarního prázdninového dne.                        Fotoalbum na Rajče.net - J. Zimmer

  • 2. únor - Stejně jako každý rok, se děti od začátku roku připravují na plnění zkoušek odbornosti. Tento rok budou děti plnit odbornost "Strojník", Ti nejmenší pouze "Juniora". Někteří by měli získat odbornost "Cvičitel" a "Velitel". Aby však získávání znalostí neprobíhalo pouze teoreticky, připravil si stojník Pavel Brindza pro mladé hasiče besedu, na které dětem předvedl všechny jednoduché hasební prostředky, kterými jednotka rokytnických hasičů disponuje. Dále byla dětem kompletně popsána přenosná stříkačka PS 12. Do chodu bylo uvedeno i plouvoucí čerpadlo Honda, které u našeho sboru přenosnou stříkačku nahradilo. Děti se dozvěděli mnoho informací o vozidle Praga V3S, a především jim bylo ukázano, jaké vybavení vozidlo k zásahům vozí a k čemu se používá.

  • 11. leden - Vzhledem k tomu, že leden je zimní období a všude by mělo být mnoho sněhu - bohužel tomu tak není, jsme se první hasičák v roce 2014 sešli u dolní hasičárny. Zde byla pro mladé hasiče připravena štafeta. Dvě symetrické, vedle sebe umístěné dráhy, umožňovali hasičům proti sobě soupeřit, kdo nejrychleji rozhodí hadici, připojí ji k rozdělovači a proudnici a poté roztáhne, překoná štafetové překážky a při cestě do cíle celé hadicové vedení smotá. Nováčci se této štafety neúčastnili. Místo toho poprvé vzali do ruky hadici, a učili se, jak hadici správně postavit, uchopit, rozhodit, roztáhnout a někteří se ji už naučili i smotat.                                                         Fotoalbum - Rajče.net









  •  
    Skok na titulní stránku Skok nahoru    NOVINKY     JEDNOTKA     TECHNIKA     PŘEHLED ZÁSAHů     MLADÍ HASIČI     FOTO     KONTAKTY 
    ***WEBSITE Fire Department Rokytnice v Orl. h.***       © 2007-2016 copyright / author Petr Buchal & Jakub Zimmer